Δημοτικό Σχολείο Εξοχής

Δημοτικό Σχολείο Εξοχής

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.


Σήμερα στις 11 Νοεμβρίου  2012 οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄  του σχολείου μας επισκέφτηκαν το  Βυζαντινό  Μουσείο της Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε  το Ναό της Αγίας Σοφίας,του Αγίου Δημητρίου,αλλά  και τα Βυζαντινά τείχη της  πόλης μας.



ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
της μαθήτριας Βενετίας Θεοδοσίου
  Η χθεσινή  μας εκδρομή ήταν γεμάτη εικόνες, γνώσεις και μνημεία. Ξεκινήσαμε από το βυζαντινό μουσείο  όπου εκεί είδαμε αντικείμενα όπως  κλειδαριές, κλειδιά, αμφορείς, λυχνάρια και ψηφιδωτά στους τοίχους.                  
  Επόμενη στάση μας ήταν ο Άγιος  Δημήτριος. Πρώτα η κύρια διευθύντρια μας μίλησε για τον ναό αυτό. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413μ.Χ.)  Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο (κάθετο) κλίτος, διπλά υπερώα(γυναικωνίτες) και μακρές διπλές κιονοστοιχίες. Στην πορεία του χρόνου υπέστη δύο φορές καταστροφή, σε μεγάλο μέρος, από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα (μεταξύ 629 και 639) και στις 5 και 6 Αυγούστου το 1917. Το διάστημα 1493-1912 μετατράπηκε σε τζάμι από τους Τούρκους. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέβαλε σχεδόν σε ερείπια τον ιστορικό Ναό και οι αναστηλωτικές εργασίες που τον αποκατέστησαν στην αρχική του μορφή διήρκησαν έως το 1948.
  Επόμενος προορισμός μας ήταν ο ναός της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα στη θέση μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που καταστράφηκε, πιθανόν από σεισμό, στις αρχές του 7ου αιώνα. Η Αγία Σοφία είναι χτισμένη στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής με θολωτό. Οι κίονες του κεντρικού κλίτους είναι τραβηγμένοι προς τα πλάγια, ώστε ο κεντρικός χώρος του ναού να έχει σχήμα ισοσκελούς σταυρού.
Τελευταία περιήγηση της εκδρομής μας ήταν τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Αποτελούν σημαντικό τμήμα οχύρωσης της βυζαντινής πόλης με μοναδική αρχαιολογική αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σημασία. Εξετάζοντας τα, παρατηρούμε ότι έχουν σχήμα τραπεζίου και η περίμετρος τους ήταν περίπου 7 χιλιόμετρα, σήμερα όμως έχουν περιοριστεί σε 3 χιλιόμετρα. Το ύψος τους κυμαίνεται από 8,30 μέτρα ως 10,50 μέτρα.Είναι χτισμένα με πέτρες και κονίαμα, αλλά και με επαναλαμβανόμενες σειρές από πλατιές οριζόντιες ζώνες από τούβλα.
 








Δεν υπάρχουν σχόλια: